ÖNÉLETRAJZ

 

Rumi Márk vagyok, Győrött születtem 1984-ben. Ebben a városban jártam gimnáziumba (Révai - matematika-angol-német osztály) és itt kezdtem el dolgozni az orvosi diploma megszerzése évében (2008).

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház akkori Traumatológiai, Orthopaediai és Kézsebészeti Centrumban másfél évet töltöttem el, majd szintén összesen másfél évet a Központi Anaesztheziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon (6 hónap), valamint a különböző sebészeti jellegű osztályokon (2-2 hónap) rotációs rendszerben. Két éven keresztül másodállásként munkát vállaltam előbb a kapuvári, majd később a csornai háziorvosi ügyeletben, szoros kooperációban az Országos Mentőszolgálattal.

2011-ben Németországba (Rheinland-Pfalz) költöztünk, ahol eredetileg két év szakmai tapasztalatszerzés volt a cél. Itt hasi-baleseti-ortopédsebészeti osztályon voltam osztályos orvos 24 hónapig. Időközben lehetőség nyílt a magyar évek egy részének beszámításával a szakvizsga megszerzésére, így tovább szorgalmaztam a kötelezően előírt, még hiányzó gyakorlatok teljesítését. 2014-ben Bajorországba (Bayern) vitt az utunk, ahol először ortopédia és baleseti sebészeti osztályon voltam szakorvosjelölt, majd 2015. decembertől egy 105 ágyas ortopédiai szakklinikán álltam alkalmazásban, melynek Gerincsebészeti (Stat.1), Endoprotetika, Gyermek- és Rheumaortopédia (Stat.2), Arthroszkópia és Vállsebészet, Lábsebészet (Stat.3) részlegén töltöttem 8-8-8 hónapot. A szakmailag intenzív és tartalmas magyar-német évek után Münchenben megszereztem a szakvizsgát ortopédia és baleseti sebészetből 2017-ben.

A Magyarországon szerzett szakmai tapasztalatot a külfödi osztályvezetők hamar elismerték és lehetőség nyílt tovább fejlődni. Számos kurzus vette kezdetét, ezek nagyrészt manuális jellegűek voltak, melyeknek többek között Heidelberg, Düsseldorf, München, Bern, Frankfurt am Main, Wolkenstein adott otthont, így Németország, Svájc és Olaszország német nyelvterületei (Dél-Tirol) voltak a kurzusok helyszínei. Cadaveren végzett gyakorlatok keretein belül - melyek főleg arthroszkópos jellegűek voltak - látogattam el többször az Arthrex, ConMed laborokba, az AE ("Német endoprotetika társaság") által Svájcba, illetve nem-cadaver gyakorlatokat végezhettünk a DePuy cég által szervezve.

Az elmúlt években nagy hangsúlyt és sok időt fektettem számos műtéti technika gyakorlására, de ezek mellett a konzervatív (nem műtéti) kezelések is nagy szerepet kaptak.

2015-ben elsajátítottam az "Ízületi és lágyrészultrahang" technikát (Fachklinik Enzensberg), ezután több száz UH-vizsgálat következett.

Több mint 1000 röntgen-kontrollált gerinc-infiltrációs kezelést végeztem az ortopédia klinikán és aktívan részt vettem az újszülöttkori csípődisplasia Graf-szerinti ultrahangos szűrésében és kezelésében.

Ennyi idő után a lehetőség már adott volt a hosszú távú külföldi életre. Hazatérésemben motivált egyrészt a külföldön megtanult hasznos "trükkök" fokozatos áthangolása a magyar medicínára, másrészt az alkotási vágy, a kihívás, hogy mindezt empátiával, türelemmel, akár más kivitelezésben, sokszor nagy nehézségek árán is, de a beteg elégedettségéhez vezessen.

2017. december 1-től 2020. november 30-ig dolgoztam ortopéd és baleseti sebész szakorvosként a mosonmagyaróvári Karolina Kórház - Rendelőintézet Traumatológiai Osztályán. Feladataim között műtétek elvégzése, betegek vezetése, vizsgálatok szervezése, szakrendelés és ügyeleti tevékenység lebonyolítása szerepelt. Kb. 600 műtétet végeztem el önállóan ebben az időszakban. Specializálódásként az arthroscopos sebészetet és a lábsebészetet választottam.

2018. október 1-től 2020. június 30-ig a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club csapatorvosa, 2021. június 30-ig keretorvosa voltam.

2019. április 1-től magánrendelek a Városkapu Egészségcentrumban.

2021. április 20-tól a Karolina Kórház - Rendelőintézet orvosigazgatói, július 1-től az újrainduló Baleseti sebészeti és Egynapos sebészeti részlegek, 2022. szeptember 1-től a Műtő vezetői feladatait látom el.

2021. júniustól 2022. júniusig sportorvosi szakrendelésben segítettem az OSH Győr rendelőben. 


Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Rumi Márk